ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ

 sofreh persian wedding switzerland περσικός γάμος ελβετία έθιμα τραπέζι πολυπολιτισμικότητα

Πριν λίγες ημέρες, είχα μια πολλή γεμάτη εργασιακή ημέρα, κυρίως με συναντήσεις με τις αγορές μου. Πρώτη - πρώτη ήταν η ομάδα της Δανίας και στην αρχή συνηθίζω να ανοίγω τις συζητήσεις με πιο προσωπικά και ευχάριστα θέματα (πριν μπούμε στα βαριά - επαγγελματικά). Ανάλογα με τη σχέση που έχουμε δημιουργήσει, μπορεί να είναι από προτάσεις ταινιών, τις πρόσφατες διακοπές και τα νέα της επικαιρότητας, μέχρι τον καιρό. Έτσι, με τον Morten ξεκινήσαμε με τον καιρό! Κρύο έχουμε στη Λωζάνη, του λέω. Κρύο ε; μου απαντά... Όταν λες κρύο, τι εννοείς, πόσους βαθμούς; Ε, γύρω στους 3 έχουμε σήμερα, του λέω. Και γελά! Εντάξει, μου λέει, δεν το λες και κρύο... Εμείς έχουμε -11. Μετά από μερικές άλλες συναντήσεις, στο τέλος της ημέρας είχαμε μία ευρύτερη όπου συμμετείχε και η ομάδα της Μέσης Ανατολής. Ενώ λοιπόν αναμέναμε να μπουν όλοι, ανοίγω την συζήτηση και ρωτάω τον Taha, ο οποίος βρίσκεται στο Ντουμπάι, πώς είναι ο καιρός. Μου απαντά λοιπόν ότι πρώτη φορά φέτος έχουν πραγματικό Χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες. Εντυπωσιασμένη, τον ρωτώ και εγώ τι θερμοκρασία έχουν. Ε, γύρω στους 18-20 βαθμούς, μου απαντά. Γελώ και εγώ με τη σειρά μου και του αφηγούμε την πρωινή ιστορία με τον Morten και το τι σημαίνει κρύο για τους Δανούς. 

Και εγώ (στη Λωζάνη), και ο Morten (στην Κοπενχάγη) και ο Taha (στο Ντουμπάι) είχαμε την αίσθηση ότι ζούμε κρύες, χειμωνιάτικες ημέρες. Η πραγματικότητα όμως ήταν ότι το "κρύο" είχε τελικά μια αυξομείωση της τάξεως των 30 βαθμών C (από τους -11 της Δανίας στους +20 των Εμιράτων). Κανείς από εμάς δεν έλεγε ψέματα όταν περιέγραφε αυτό που ζει. Και όμως, κάτι τόσο απλό όσο το "κρύο" σήμαινε τόσο διαφορετικά πράγματα για τον καθένα μας. Φανταστείτε να πιάναμε ακόμα πιο αφηρημένες έννοιες όπως η αγάπη, ο σεβασμός, η βία. Θυμάμαι στα φοιτητικά μου χρόνια που είχα πάρει κάποια μαθήματα φιλοσοφίας, πώς συζητούσαμε ότι ακόμα και κάτι φαινομενικά απλό και απτό (όπως μία καρέκλα), μπορεί να σημαίνει χίλια διαφορετικά πράγματα. Με το άκουσμα της λέξης, ο καθένας μας δημιουργεί μια πολύ διαφορετική εικόνα στο μυαλό του. Άρα, για ποια αντικειμενικότητα μιλάμε ή μπορούμε να μιλήσουμε; Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο συνομηλιτής μας λαμβάνει το μήνυμα που του στέλνουμε; Οι λόγοι αυτών των αποκλίσεων; Πολλοί! Η ηλικία, η εθνικότητα, τα βιώματα, οι σπουδές, η γεωγραφία, τα διαβάσματα.....

Είναι σπουδαία αυτή η ποικιλία, αυτή η πολυφωνία! Είναι αυτή που κάνει τον κόσμο μας τόσο μοναδικό, τόσο πλούσιο, τόσο ενδιαφέρον, τόσο συναρπαστικό και τόσο .... υποκειμενικό. Και όσο πιο πολύ απαγκιστρωνόμαστε από αυτά που μας έχουν μάθει, αυτά που θεωρούνται "σωστά" στη δική μας κοινωνία, τόσο πιο πλούσιοι γινόμαστε καθώς ανοιγόμαστε στον κόσμο και αφαιρούμε τις παρωπίδες μας. Αυτή η πολυπολιτισμικότητα είναι και το μεγαλύτερο δώρο που μου έχει κάνει η ζωή μου στην Ελβετία και η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία εργάζομαι. Και έτσι συζητώ και μαθαίνω μέσα από τους συναδέλφους και συνεργάτες μου ένα σωρό πράγματα... Από τις γεύσεις και τις κουζίνες των χωρών τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις, μέχρι τα προβλήματα, την ιστορία, την ιδιοσυγκρασία, και συνειδητοποιώ πως υπάρχουν, εν τέλει, εκατό διαφορετικοί τρόποι να δεις τον κόσμο, να τον εκφράσεις, να τον ζήσεις. Και με τη σειρά μου και εγώ, ως ανεπίσημη πρέσβειρα της Ελλάδας, θελημένα ή μη, κουβαλάω και αντιπροσωπεύω και εγώ τη χώρα μου, την παιδεία μου, τη γλώσσα μου, τα ήθη και τα έθιμά μου, εμπλουτίζοντάς τα με όλα όσα μαθαίνω και κρίνω άξια. Πιστεύω το ίδιο κάνουν και αρκετοί από τους διεθνείς μου φίλους.

Όλα είναι λοιπόν σχετικά, ακόμα και ο καιρός! And it's ok!

ανδριάνα


ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από τον γάμο των φίλων μας Hasti (από το Ιράν) και Cedric (από την Ελβετία) και το περσικό έθιμο του Sofreh Aghd, με τα πανέμορφα στολισμένα τραπεζάκια, γεμάτα χειροποίητα γλυκά, ποιήματα, και διασκοσμητικά που συμβολίζουν την αγάπη, την ευημερία, τη γονιμότητα.

Σχόλια