One Touch Rule
Τόσα χρόνια λειτουργούσα με αυτόν τον κανόνα αγνοώντας την ύπαρξή του! Τυχαία, χαζολογώντας στο Instagram, είδα μια ανάρτηση σχετικά με τον κανόνα του ενός αγγίγματος - One Touch Rule (στα αγγλικά είναι αλήθεια πιο ξεκάθαρη η έννοια) και αμέσως χαμογέλασα. Μα, αυτό κάνω (ή προσπαθώ τουλάχιστον) εδώ και χρόνια χωρίς ποτέ να σκεφτώ ότι υπάρχει συγκεκριμένη λογική από πίσω.
Τι είναι λοιπόν ο κανόνας του ενός αγγίγματος; Σε γενικές γραμμές είναι ο κανόνας του να αγγίζεις ή να καταπιάνεσαι με κάτι μόνο μία φορά και να το ολοκληρώνεις. Αυτό μπορεί να αφορά πολύ μικρά, καθημερινά, απλά πράγματα έως και αρκετά χρονοβόρα ή πολύπλοκα. Μην ανησυχείτε, θα σας δώσω παραδείγματα και θα καταλάβετε αμέσως για τι μιλάω. Πίνεις τον καφέ σου στο σπίτι. Τι κάνεις με την κούπα όταν τελειώσεις; Την αφήνεις στον νεροχύτη ώστε σε κάποια δεύτερη στιγμή να την πλύνεις ή να την βάλεις στο πλυντήριο, ή την πλένεις κατευθείαν ώστε να μη χρειαστεί να ξαναπιαστείς με αυτό το θέμα; Αν απλά την ακουμπάς στον νεροχύτη, αυτό σημαίνει ότι δεν τηρείς τον κανόνα του ενός αγγίγματος αφού θα χρειαστεί να επανέλθεις για να κλείσεις οριστικά το θέμα κούπα. Μπαίνεις στο σπίτι και βγάζεις τα παπούτσια. Τα τακτοποιείς κατευθείαν στην παπουτσοθήκη ή τα αφήνεις στο πλάι ώστε σε μια δεύτερη στιγμή να τα βάλεις στη θέση τους; Ξεκαθαρίζεις την αλληλογραφία. Κάνεις αμέσως τις πληρωμές, τις αρχειοθετήσεις και τα υπόλοιπα - άχρηστα τα πετάς ή απλά τα αφήνεις σε μια στοίβα που σε "κοιτά" επί μέρες - εβδομάδες και απλά μεγαλώνει; Διαβάζεις ένα εμαιλ στη δουλειά στο οποίο έχεις ήδη την απάντηση στο μυαλό σου. Του αφιερώνεις επιτόπου τα πέντα λεπτά που χρειάζεται ώστε να απαντήσεις ή απλά το αφήνεις εκεί στο Inbox παρέα με μερικές εκατοντάδες ακόμα ώστε κάποια στιγμή (αν δεν το ξεχάσεις) να επανέλθεις και να απαντήσεις; Μαζεύεις τα φρεσκοπλυμένα ρούχα. Τα τακτοποιείς κατευθείαν στις αντίστοιχες ντουλάπες ή αφήνεις την στοίβα στην καρέκλα ώστε κάποια στιγμή να ξαναπάς και να τα τακτοποιήσεις; Είναι μαγικός αυτός ο κανόνας γιατί εκτός από τα πρακτικά οφέλη (τάξη, καθαριότητα, οργάνωση) έχει και σημαντικά ψυχικά καθώς η to do list όλων όσων θα πρέπει να κάνουμε μειώνεται δραστικά! Γιατί τα περισσότερα δεν μπαίνουν καν σε λίστα αφού λύνονται και τακτοποιούνται αμέσως και επιτόπου. Ελευθερώνεται έτσι πολύτιμος χώρος από τον σκληρό μας δίσκο ώστε να τον αφιερώσουμε εκεί που πραγματικά θέλουμε. Ξαλαφρώνει το μυαλό μας και ηρεμεί η ψυχούλα μας.
Ο κανόνας αυτός έχει εφαρμογή και στα πιο χρονοβόρα καθώς στην ουσία σε παρακινεί να ξεκινήσεις μία εργασία όταν ξέρεις ότι θα μπορείς να την ολοκληρώσεις. Έτσι, όταν για παράδειγμα έχεις να ετοιμάσεις μια παρουσίαση για τη δουλειά, αντί να την πιάνεις και να την αφήνεις επί μέρες ή εβδομάδες, μπλοκάρεις τον χρόνο που θεωρείς ότι χρειάζεσαι στην ατζέντα σου και μονοκοπανιά, in one go, την βγάζεις από τη μέση. Πρέπει να συναρμολογήσεις ένα έπιπλο. Αντί να το έχεις εκεί, μες στη μέση και μες στο μυαλό σου για πόσες μέρες, φτιάχνοντας ένα κομμάτι κάθε φορά, είναι προτιμότερο να επιλέξεις ρεαλιστικά τη στιγμή που θα μπορείς πραγματικά να το ολοκληρώσεις και απλά να είσαι συνεπής με αυτή σου την απόφαση. Με το παράδειγμα του εμαιλ που είδαμε πιο πάνω... Είναι πιθανό σε κάποια να μην έχουμε άμεσα την απάντηση ή να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Και πάλι μπορεί να λειτουργήσει ο κανόνας καθώς τη στιγμή που το διαβάζουμε, αντί να μετατοπίσουμε την όποια απόφαση για αργότερα ώστε να ξανα-πιάσουμε το εμαιλ από την αρχή, μπορούμε ήδη από την πρώτη ανάγνωση να ορίσουμε τον χρόνο που θα απαντήσουμε και να οργανώσουμε τα βήματα που χρειάζονται. Έτσι, μπορεί απάντηση να μην δώσαμε, αλλά είναι ξεκάθαρο πότε και με ποιον τρόπο θα το κάνουμε. Ή για το παράδειγμα του συμμαζέματος των ρούχων. Αν ο χρόνος εκείνη τη στιγμή δεν είναι αρκετός ώστε και να μαζέψεις τα απλωμένα ρούχα και να τα τακτοποιήσεις στις ντουλάπες, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξεις τη στιγμή που θα έχεις χρόνο ώστε να το ολοκληρώσεις με τη μία.
Ο κανόνας του ενός αγγίγματος μειώνει δραστικά την ακαταστασία, εντός και εκτός εισαγωγικών. Ακαταστασία γύρω μας αλλά και μέσα μας, καθώς μειώνει δραστικά τις εκκρεμότητες και τη λίστα όλων όσων πρέπει να κάνουμε, δίνοντάς μας την πολυτέλεια να επικεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε τώρα. Λιγότερες σκοτούρες, λίγοτερα to do, λιγότερο άγχος.
Πώς σας ακούγεται; Είναι κάτι που κάνατε ίσως και εσείς χωρίς να γνωρίζατε τον κανόνα; Αν όχι, για δοκιμάστε το και πείτε μου.
ανδριάνα
Εγώ πάντως απέχω από το one touch !!!!😂🤣 το αδυνατότατο μου σημείο χι..χι
ΑπάντησηΔιαγραφή